Αξιοθέατα & Εκδρομές

Το Κυριάκι, λόγω της θέσης του, αποτελεί έναν τέλειο προορισμό για ξεκούραση, χαλάρωση και επαφή με τη φύση. Μπορεί κανείς να περπατήσει στις γειτονιές του χωριού χωρίς να έχει στ’ αυτιά του τη βοή της πόλης, να πιεί τον καφέ του σε κάποιο από τα παλιά καφενεία της κεντρικής πλατείας ή σε κάποια καφετέρια και να γευτεί τις νοστιμιές του χωριού σε μια από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες.

Ανεβαίνοντας στο Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει το χωριό από ψηλά, αλλά και τη Λάκκα με τους ελαιώνες και το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πέντε λεπτά από το χωριό απέχει η Αρβανίτσα, ένας πανέμορφος και ήσυχος χώρος δασικής αναψυχής κρυμμένος μέσα στα έλατα. Εκεί υπάρχουν μια καφετέρια-ταβέρνα, που λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ, παιδική χαρά και μεγάλη έκταση για την ανάπαυση και τη διασκέδαση των εκδρομέων. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το Μπαμπλούκι. Μια περιοχή με καταπληκτική θέα στον Κορινθιακό, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Το χειμώνα τα χιόνια κατακλύζουν το Μπαμπλούκι, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν εκεί οι βοσκοί μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Εκτός όμως από τις ομορφιές που προσφέρει ένα βουνό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και την ομορφιά της θάλασσας αν επισκεφθούν τους παραλιακούς οικισμούς του Κυριακίου, Καραχάλιο(Παναγία Καλαμιώτισσα), Καριώτη και Ταρσό, οι οποίοι έχουν λίγους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι όμως, κατακλύζονται από Κυριακιώτες, και όχι μόνο, που έχουν εκεί εξοχικά και περνούν τις διακοπές τους.

Ο Καραχάλιος, απέχει περίπου τριανταπέντε λεπτά από το Κυριάκι. Υπάρχουν επτά παραλίες και ένα λιμάνι, στο οποίο οι ψαράδες αφήνουν τα καΐκια και τις βάρκες τους. Εκτός από τις παραλίες, αξίζουν επίσκεψης το μετέωρο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται πάνω σε έναν ψηλό βράχο, η εκκλησία της Παναγίας Καλαμιώτισσας και το εκκλησάκι του ΄Αγιου Νικήτα. Τριάντα λεπτά μακριά από το χωριό, βρίσκεται ο Καριώτης με άγρια ομορφιά και δύο παραλίες. Απέναντι από τις παραλίες του Καριώτη, υπάρχουν τα νησιά ΄Αμπελος και Δασκαλιό. Στην ΄Αμπελο δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Δυτικότερα από τον Καραχάλιο και τον Καριώτη μπορεί κάποιος να συναντήσει τον οικισμό του Ταρσού, που έχει μία παραλία, τον Αλμυρό. Οι οικισμοί αυτοί αποτελούν προορισμούς που προσφέρουν ηρεμία και προσωρινή απομάκρυνση από τους έντονους ρυθμούς της ζωής, γι’ αυτό και ο επισκέπτης δε θα συναντήσει σ’ αυτούς κάποιου είδους κατάστημα, είτε είναι ταβέρνα, είτε καφετέρια, είτε παντοπωλείο.

Επιπλέον, το Κυριάκι έχει την τύχη να βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νομού, Λιβαδειά, αλλά και στην Αράχωβα, το όμορφο και κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο στις πλαγιές του Παρνασσού. Στη Λιβαδειά οι επιλογές είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της Κρύας, που συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου με τα απομεινάρια της αρχαιότητας και των ύστερων χρόνων, αλλά και πολλών μουσείων με σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα. Από την άλλη, η Αράχωβα είναι ιδανική τους χειμερινούς μήνες τόσο για διασκέδαση, όσο και για ενασχόληση με χειμερινά αθλήματα στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Μία άλλη επιλογή, κυρίως για το καλοκαίρι, είναι η Αντίκυρα, σαράντα λεπτά περίπου από το Κυριάκι. Η Αντίκυρα είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη, που βρίσκεται εντός του ομώνυμου κόλπου και προσφέρει όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα. Η παραλία του Αγίου Ισιδώρου, λίγο έξω από την Αντίκυρα, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση στην περιοχή του Κυριακίου, εκείνο που αξίζει ίσως της μεγαλύτερης προσοχής είναι το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, το οποίο βρίσκεται δέκα περίπου λεπτά μακριά από το Κυριάκι, λίγο έξω από το χωριό του Στειρίου. Η “Αγιά Σοφιά της Ρούμελης” χτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία εκείνης της περιόδου στον ελλαδικό χώρο, ενώ αποτέλεσε και το σημείο από όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του ’21 στην περιοχή της Ρούμελης. Μέσα σε ένα ήσυχο και γαλήνιο τοπίο, είναι ένας χώρος ιδανικός για προσευχή, περισυλλογή, αλλά και χαλάρωση. Στο χώρο αυτό λειτουργεί επίσης μουσείο με σημαντικά εκθέματα που χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης της μονής. Χαρακτηριστικό είναι πως καθημερινά επισκέπτονται το μοναστήρι εκδρομείς και προσκυνητές από κάθε γωνιά του κόσμου, είτε για να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο, ιστορικό μνημείο, είτε για να προσευχηθούν στο σκήνωμα του Οσίου.