Πολιτισμικά

Καθ’ όλοι τη διάρκεια του έτους, οι πολιτισμικές δραστηριότητες των Κυριακιωτών, καθώς και οι εκδηλώσεις μνήμης σε σημαντικές επετείους είναι πολλές. Μέγιστη έκφραση του Κυριακιώτικου πολιτισμού, είναι ο Πολιτιστικός Αύγουστος, που κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα στο χωριό, και είναι ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, τις οποίες αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος. Ο Αύγουστος είναι ένας από τους πιο ‘ζωντανούς’ μήνες του έτους για το Κυριάκι. Αυτό συμβαίνει, γιατί το τελευταίο τριήμερο του μήνα οι Κυριακιώτες τιμούν τον πολιούχο άγιο του χωριού, τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο. Έτσι, από τις πρώτες ημέρες του μήνα πραγματοποιούνται πολλών ειδών εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώνονται με την περιφορά της εικόνας του αγίου στους δρόμους του χωριού μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Κάθε χρόνο οι εορτασμοί των εθνικών επετείων, της Επαναστάσεως του ’21 και του “ΟΧΙ”, αλλά και της επετείου του Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (κάθε πρώτη Κυριακή του Ιούλη), πραγματοποιούνται με σεβασμό τιμώντας τους Κυριακιώτες που με αυταπάρνηση θυσιάστηκαν τότε. Τις ημέρες αυτές πραγματοποιείται παρέλαση από τα σχολεία του χωριού, τελείται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με ιστορικές αναδρομές στα γεγονότα και παρουσίαση χορευτικών από τα χορευτικά τμήματα που δραστηριοποιούνται στο Κυριάκι.

Οι κάτοικοι, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν αναπτύξει και ασχολούνται με σημαντικές δραστηριότητες με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη του πολιτισμού. Χορευτικά τμήματα για όλες τις ηλικίες λειτουργούν στο χωριό για πάρα πολλά χρόνια και φέρουν πολλούς τίτλους και τιμητικά βραβεία από διαγωνισμούς εντός και εκτός Βοιωτίας, ενώ κοσμούν κάθε πολιτιστική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Κυριάκι. Στο χωριό υπάρχει επίσης χορωδία ενηλίκων, η οποία εκπροσωπεί το Κυριάκι σε πολλές εκδηλώσεις εκτός αυτού, ενώ ταυτόχρονα και εκείνη δίνει το παρόν σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του χωριού.

Ξεκινώντας από πολύ παλιά και φτάνοντας στο σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, μέσω συναυλιών με εξέχοντες καλλιτέχνες, βραδιών ποίησης και μουσικής, προβολές ταινιών και δραστηριότητες κατά την περίοδο της Αποκριάς και άλλων εποχών του χρόνου, έχει καταφέρει να κάνει τους ντόπιους να μην λησμονήσουν τις ρίζες τους και τους ξένους να γνωρίσουν πτυχές του πολιτισμού του Κυριακίου.

Ακόμη, σημαντικές κινήσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού πραγματοποιούνται από τον Ορειβατικό Σύνδεσμο Κυριακίου, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στο σημαντικό έργο της προστασίας της φύσης, της ανάδειξης των όμορφων περιοχών του Κυριακίου και της διοργάνωσης πεζοποριών, αλλά προσπαθεί να συμβάλει ενεργά σε κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση, με χαρακτηριστική κίνηση, τη διοργάνωση του “Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας” κάθε καλοκαίρι.